FRA VOLONTØR I ISRAEL TIL VOLONTØR I NORGE

Av Anita Sølvi Breivik 


I 2006 hadde Truls Jacobsen fra Porsgrunn sagt opp jobben sin som elektriker, og lurte litt på hva han skulle bruke tiden sin til. Han var engasjert i barnearbeidet i menigheten sin, Evangeliehuset Porsgrunn, og de pleiede noen ganger å ta med barna på forskjellige arrangementer. En av disse turene gikk til Hedmarktoppen. Der så han noen fra Hjerte for Israel som sto på en stand og fortalte om arbeidet. Inni seg kjente Truls en stemme som sa at han skulle gå dit. I grunnen hadde han tenkt på å reise til Jordan, men nå sto han foran standen som omhandlet Israel. Han hadde jo vokst opp i en pinsemenighet og hørt om Israel, men dette arbeidet hadde han aldri hørt om tidligere. Her på denne standen fikk han høre om muligheten til å være volontør i det landet som han hadde lest om i Bibelen. Søknadskjema ble mottatt, papirer ble utfylt og møte med representanter for volontørarbeidet ble gjennomført de neste ukene. Godkjenning ble gitt, og noen måneder senere var han på vei til Israel.

Første dag i Israel var på sabbaten og han fikk omvisning på Kfar Shaul, der han skulle bo. Det var en ekstremt varm dag, nesten 40 varmegrader, og han lurte på hva i all verden han hadde gjort!!! Og han som hadde en avtale om å være i Israel i 3 måneder og jobbe! Arbeidsdagene begynte, og varmen klarte han å venne seg til, litt etter litt.

På det psykiatriske sykehuset Eitanim hadde volontørene kommet i gang med arbeidet med gymsalen til pasientene, så da Truls kom var det å ta del i dette arbeidet. De hadde lagt sålen og bakveggen i mur. Prosjektet gikk fremover, taket kom på og bygningen tok form. Lysten til å bli værende og se prosjekt ferdigstilt vokste, og de 3 månedene ble forlenget flere ganger. Jarle Sortland var bestyrer, og han var en god og engasjert leder. Dette gjorde at det ble enkelt for Truls å bli værende. Det var mange fine grupper med volontører innom i løpet av tiden han var i Israel og han opplevde det fint å jobbe sammen med så mange gode mennesker.

Gymsalen ble ferdigstilt, og han rakk også å være med på byggingen av taket over svømmebassenget på barneavdelingen på Eitanim. Dette bygget var nesten ferdig da han dro hjem til Norge.

Truls husker tilbake på tiden i Israel som en god tid. Han forteller om bibelgrupper hver uke og godt samvær med de andre volontørene på huset. Iblant var det turer rundt i landet og sabbatsmåltider hos bestyrerparet og deres familie. De 3 planlagte månedene som volontør, ble til nesten 2 år i Israel.

I samme tidsrom som Truls var i Israel, var det ei jente i Norge som heter Iselin Tveit Jensen fra Askøy som begynte å få øynene opp for Israel. Hun reiste på guidet turer til Israel, og jobbet også en sommer som volontør hos Hotel Orit, som svenske pinsevenner eier i Netanya. På en av turene besøkte gruppen hennes barneavdelingen på Eitanim, og der fikk hun se og høre om arbeidet til Hjerte for Israel. Hun kjente i hjertet sitt at hun skulle tilbake å ta del i dette arbeidet. Hun reiste hjem, sendte inn søknaden og ble godkjent. Iselin sa opp jobben hun hadde i Norge for å reise til Israel. I januar 2008 var hun på plass for å jobbe som volontør i 6 mnd. Iselin er utdannet aktivitør og fikk jobb på avdeling Gimel på Kfar Shaul, som er en avdeling for geriatrisk psykisk syke pasienter. På avdelingen bisto hun pasientene under måltider, med dusjing, samtalte med dem og tok de med på turer på sykehusområdet. For sykepleierne leverte hun blodprøver og papirer til de andre avdelinger, og hentet medisiner på sykehusapoteket.

Truls hadde vært i Israel i nesten 1 ½ år da Iselin og et annet ungt par kom som volontører. Truls stilte opp med sin kjennskap til Jerusalem og etter arbeidsdagene var ferdig dro disse fire ofte ut og utforsket byen. De var på møter i forskjellige menigheter og var del av en cellegruppe gjennom menigheten King of Kings. Men det ble oftere og oftere at det bare var Truls og Iselin som hoppet på bussen og dro til byen, og et godt vennskap ble bygd. Vennskapet utviklet seg til kjærlighet den våren i Jerusalem. Da sommeren kom og volontørtiden var over, reiste de hjem til Norge. Året etterpå ble det feiret bryllup. Når noen spør Truls og Iselin om hvordan de møttes, så begynner de å le. For folk pleier å se litt rart på dem når de forteller at de møttes på et Psykiatrisk sykehus i Jerusalem.

Dagliglivet i Norge går sin gang og i dag jobber Truls som serviceelektroniker. Iselin er frilans tegnspråktolk og tar ekstravakter i et bofellesskap for mennesker med utviklingshemminger. De har også fått to døtre som er 11 og 8 år gamle. Men Israel gir aldri helt slipp i hjertene deres og de har hatt flere turer til landet. Sist i 2019, da jente fikk være med og se landet som foreldrene er så glad i.

Mange ganger i løpet av årene har de kjent på at de skulle være involvert i noe som på en eller annen måte omhandler Israel. Så for et par år siden fikk de telefon fra Jarle Sortland, som er leder for Hjerte for Israel. Han lurte på om de ville vær med i arbeidet enda en gang, men denne gang i Norge. Så i dag er de begge med i redaksjonsgruppen og gjør forskjellige oppgaver knyttet opp mot digitale medier. De er også med i Volontørarbeidet der Truls bestiller flybilletter og forsikring til volontørene som sendes ut til Israel.

Iselin beskriver det så fint med å si at de kjenner seg som en del av fellesskapet for å støtte opp om arbeidet i Israel. De har også oppdaget at det er mange oppgaver som blir gjort av volontører her i Norge for at arbeidet som Hjerte for Israel utfører skal være mulig. 

Iselin og Truls sammen med jentene sine, Renee og Zoe
Iselin og Truls sammen med jentene sine, Renee og Zoe